Mázolás - Lazúrozás - Kerítésfestés

Mázolást rendszerint tisztasági festéshez kapcsolódóan, nyílászárókon alkalmazunk, beltéri szobaajtók, bejárati ajtók, ablakokat lakkozunk, valamint csöveket, radiátorokat, konvektorokat vonunk be speciális hőálló zománc anyagokkal. Nyílászárókat lazúrozással is fel lehet újítani, amennyiben korábban is lazúr anyaggal voltak bevonva. Külső téren mázolással óvhatunk fa-és fémkerítéseket, eresz-és széldeszkákat és egyéb fém vagy faszerkezeteket. Mint a legtöbb esetben, itt is megfelelően előkészített felületen készülhet minőségi munka, csiszolás, portalanítás, hibajavítás (fatapasz, kitt, 2K kitt) előzi meg a mázolást. Munkáinkat belső térben minden esetben vízbázisú anyagokkal végezzük, oldószeres termékeket külső munkákon, elsősorban rozsdagátló céllal használunk fém felületeken. Az aqua vagy vizes zománcok kevésbé hajlamosak sárgulásra, rugalmasabb felületet lehet velük elérni. A vízbázisú anyagok kaphatók alapozóként, matt- selyem- vagy magasfényű zománcként, hőálló radiátorfestékként, valamint rozsdagátló és kerítésfestékként is. Ez utóbbiak olyan adalék anyagokat tartalmaznak melyeknek köszönhetően jó szívvel ajánlhatók mindenféle kültéri fa-és fémfelület bevonására, legalább két rétegben. Fémkerítések esetén előnyösen alkalmazhatjuk a rozsdagátló pigmenteket is nagy számban tartalmazó 2:1 és 3:1 vízbázisú zománcokat, de az igazi az, ha a rozsdagátló réteg és az időjárásálló fedő réteg különböző anyagokból kerül fel a kültéri fémfelületre.

Lazúrozásnál nyers fafelületet kívánunk felület kezelni anélkül, hogy magát a fa szép természetes erezetét elfednénk. Belső térben alkalmazhatjuk a vastaglazúrokat, itt nem kell aggódnunk az időjárás okozta levelesedéstől, ezek a felületek könnyebben tisztíthatók is. Külső felületeken a vékonylazúrok alkalmazását javasoljuk, ezek jobban beszívódnak a fa rostjaiba és tartósabb, nem lepergő bevonatot tudnak képezni. Sok márka eleve gombaölő adalékkal árusítja vékonylazúr termékeit. Orondeszkák, széldeszkák lazúrozását is az erre legalkalmasabb Milesi vékonylazúrral szoktuk végezni, mely vizes bázisú és egy vizlepergető viszréteget képez a megóvni kívánt faszerkezeteken. Egyébb információkat is olvashat a széldeszka lazúrozásáról az erról szóló blogunkban.

Mind a mázolást, mind a lazúrozást is HVLP szórásos technikával is fel tudjuk vinni a felületre, amennyiben érdeklik a szakmai részletek, blogunkban megannyi kérdésre választ találhat, ezzel segítve döntését, hogy minket keressen mázolási, lazúrozási feladatai megoldására, melyeket rendszerint a tisztasági festéshez kapcsolódóan kivitelezünk. Kerítés vagy széldeszka festéseket önmagukban is vállalunk, Diósd, Törökbálint, Budaörs vagy Érd vonzás körzetében, mázolási munkákat csak a falfestési feladatok kiegészítéseként áll módunkban vállani.